İnsan sağlığını olumsuz etkileyen, pek çok akciğer hastalığının ortaya çıkmasına neden olan, hatta kimi zaman ölümlere kadar giden rahatsızlıkların ortaya çıkmasında baş rol oynayan toz zerrecikleri, hiç şüphesiz insan ömrünün kısalmasında en etkin rol oynayan unsurlardır. Pnömekonyoz olarak adlandırılan meslek hastalıkların ciğerlerde neden olduğu onlarca türü bulunan ve hem yaşam kalitesini hem de ömrün bereketini düşüren bu hastalıklardan korunabilmenin en etkili belki de tek yolu olan maskeler bu noktada devreye girmekte; kömür, ağaç, mineral, tahıl ve diğer madenlerin çıkartılması, işlenmesi esnasında ortaya çıkan ve insan sağlığına büyük zararı dokunan zerrelerin solunum yolu ile ciğerlere yerleşerek geri dönüşü olmayan tahribatlar yapmasına engel olmaktadır.
Zerre büyüklükleri 0,5 ile 5 mikron arasında olan toz zerrelerinin insan sağlığı için büyük zarar teşkil ettiği, bunun altı yada üstündeki değerlerin bir şekilde vücuda girmesi yada atılması ilahi sistemle sağlandığı çalışmalarla ortaya çıkmakta, maskelerin hedef kitlesini bu sıfır beş ile beş arasındaki tepe büyüklükleri oluşturmaktadır. Yukarda saydığımız maddelerin işlenmesi esnasında yapılan; taşlama, öğütme, püskürtme, doldurma ve boşaltma gibi yapılan eylemler sonucunda açığa çıkan toz zerrelerinin yaratacağı zararı askari seviyeye çekip, alanlarda doğru maske tercihlerinin yapılmasında toz oranının ölçümü son derece önemlidir. Özel cihazlar ile işinde uzman kişiler tarafından yapılması gereken bu işlem, doğru filtrasyon sistemine sahip maskelerin kullanılarak dezavantajları minimuma indirgeme adına hayati ehemmiyete sahiptir.
Üretim sektörleri ve özel isletmelerde toz ölçümleri doğru tekniklerle tecrübeli ellerde yapılmalı partikül çapı 0.3, 0.5, 1, 3, 5, 10 µm olan tozlar tanecik sayısı ve mgr/m3 olarak derlendirilmeli ve ortaya çıkan bu verilere göre toz maskesi tercihi yapılmalıdır. Vücuda asıl zararı veren ve meslek hastalıklarına neden olan partikül büyüklüklerinin teşhis edilerek bu noktada önlem alınması adına bu ölçümler son derece önemlidir.